Идеи за сватба в тесен кръг - как да поканите 10% от списъка с гости, запазвайки празника на 100%

Идеи за сватба в тесен кръг - как да поканите 10% от списъка с гости, запазвайки празника на 100%
11 октомври 2019

Мисълта за събирането на 200 от "най-близките и най-скъпите" Ви роднини и приятели за сватбения ден Ви плаши? Да заживеете на семейни начала без сватба може да Ви е минало през ума, но това не е единственият начин да избегнете тълпата от гости. Вместо това организирайте една също толкова вълшебна сватба, но в много по-малки размери. Имаме предвид нещо от порядъка на 10, максимум 20, госта - Вашите наистина най-близки и най-скъпи - плюс всичко останало, което ще Ви накара да почувствате, че това е Вашият мечтан сватбен ден.

 

Покани. Вечеря. Бяла рокля. Торта. Всичко това смалено до един уютен и съкровен размер, който ще гарантира, че ще бъдете удовлетворени от това, къде всеки похарчен лев отива, и че ще имате тонове спомени с всеки един от Вашите гости.

 

Но има какво още да се направи, освен да се редуцира списъкът с гости до 90%. Трябва да се направят някои промени по организацията и да се обмислят детайли, както и (ура!) да се предвиди бюджет пропорционален на списъка с гости. А ето и стъпките, които следва да предприемете:

 

 

 

 

 

 

 

СЪСТАВЕТЕ КРАТЪК СПИСЪК С ГОСТИ

 

 

 

Малката сватба може да бъде такава, само ако списъкът с гости е възможно най-кратък.

 

Не сте сигурни как точно да го редуцирате? Ето един трик - прегледайте дневника си с обаждания и съобщения през телефона и социалните мрежи и поканете само приятели и роднини, с които сте контактували през последните 3 месеца. Все пак ние си говорим често именно с тези, които са най-важни за нас.

 

Задайте си следните два въпроса - "Бихте ли извели този човек или тази двойка на една наистина скъпа вечеря?" и "Бихте ли поканили този човек или тази двойка на задушевна вечер у дома си или за престой през уикенда?" Да помислите за това, колко близки са отношенията Ви с тези гости, ще Ви даде увереност, че именно това са хората, с които трябва да обградите себе си на Вашия сватбен ден.

 
 

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩО МЯСТО

 

 

 
 

Разбира се, че ресторантите са първи в списъка. Те са мястото, на което ще имате всичко, което ще Ви е необходимо. Просто изберете ресторант, чиито условия обожавате - стила, менюто, декора.

 

Препоръчваме също и залите за празненства към хотели и хотелски комплекси - много от тях разполагат с красиви вътрешни и открити пространства, както и с градини, барове и нощни клубове.

 

Къщите за гости са истинско предизвикателство, когато списъкът с гости е голям, но при малка сватба те могат да бъдат идеалното място.

 
 

... ИЛИ ПРЕОСМИСЛЕТЕ ТРАДИЦИОННИТЕ ОПЦИИ

 

 

 
 

Ако сте влюбени в идеята за пространство, което би било неочакваната сватбена локация (мислете за градината към собствената Ви вила, романтично място в музейна сграда или поляна край езеро), сте в правилна насока.

 

Предизвикателството при нестандартните пространства е, че трабва да го подредите така, че да изглежда пълно, побирайки съвсем малко гости, а не така все едно 100 госта не са се появили на сватбата. Това е моментът, в който дизайнът настъпва! Да превърнеш едно огромно пространство в сцена с интимна атмосфера може да бъде истинско забавление, тъй като можете да експериментирате с разположението на масите, както и да добавяте допълнителни плотове с храна, лаундж барове и сладки маси.

 

Не забравяйте, че при малките празненства най-важно е пространството да бъде лично за вас. Уверете се, че в този ден локацията няма да се отдава за други посетители или партита.

 
 

ПРЕЦЕНЕТЕ ОТ КАКВО ЩЕ ИМАТЕ НУЖДА

 

 

 
 

Всяка сватба, независимо от мащаба, има нужда от храна, бар, обслужващ персонал, декорация и забавления за гостите. Би било голямо улеснение за Вас, ако наемете сватбен агент, дори само за да координира самия сватбен ден. Ще Ви бъде от полза да разполагате с някого, който да се грижи за протичането на празненството, вместо самите Вие да се притеснявате, че напитките няма да стигнат, например.

 

Задължително изгответе програмата за своя сватбен ден, за да сте предвидили всички детайли (и големите, и малките) и да се насладите спокойно на всеки момент от празника.

 

Обслужването трябва да е на ниво при всяка сватба, но при малките сватби, предвид задушевната атмосфера, то трябва да бъде повече от отлично. Подберете внимателно хората, на които се доверявате за това.

 
 

ПРОПУСНЕТЕ МАЛОВАЖНИТЕ НЕЩА

 

 

 
 

Тъй като Вие определяте детайлите, преценете кое е важно за Вас и Вашия партньор и пропуснете това, което е без значение.

 

Много двойки решават да прескочат някои от традиционните танци. Познавайки гостите си, ако и при Вас това би било добра идея, заменете ги с някакво друго забавление, или ги запазете, ако близките Ви обичат да танцуват.

 

Разбира се, ако обичате музиката, ще трябва да помислите и за броя на музикантите. Ако бендът по численост е същият като броя гости на сватбата, усещането ще е някак некомфортно. Вместо това, наемемте по-малка група музиканти, за да се насладите на официалните танци, без да имате тълпа на сцената.

 

Бихте могли също така да замените скъпите сватбени покани с ръчно написани писма, изпратени по пощата.

 
 

ХАРЧЕТЕ РАЗУМНО

 

 

 
 

Бюджетът за Вашата сватба ще се свие значително с по-малък брой гости, така че можете да използвате остатъка от предвидената сума, за да повишите нивото на самото преживяване. Бихте могли, например, да наемете пианист, който да изпълнява музикалните Ви желания през цялата вечер. Да наемете един наистина изключителен фотограф, също е много добра инвестиция. Доверете се на изпитан професионалист, който да улови смеха, сълзите, наздравиците - това ще са моментите, които ще останат в сърцето Ви завинаги.

 

И, разбира се, менюто! Подберете стилно меню, съчетано с качествени напитки и изтънчени вина. При по-малка група гости можете наистина да персонализирате всеки детайл от менюто.

 
 

ОБЪРНЕТЕ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА ДИЗАЙНА

 

 

 
 

По-малкият брой маси и по-малкото пространство означават само едно - границата на Вашия сватбен дизайн може да бъде поставена само от Вашето въображение (или от въображението на хората, които сте наели за целта).

 

Можете да изпипате всеки детайл до съвършенство. Не забравяйте да украсите цялото пространство, не само масите - помислете за осветление, цветя или зелени растения, платове, както и всичко друго, което ще допринесе за приказна атмосфера. Ако има малки детайли, които бихте искали да включите, малката сватба е идеална за случая. Вмъкнете семейни реликви като винтидж порцелан, сребърни прибори или ръчно бродирани салфетки.

 

Каквото и да правите, уверете се, че за гостите Ви има достатъчно пространство да разположат лакти на масата, че имат лесен достъп до провизиите (вода, вино, посуда) и че украсата не им пречи да виждат и да разговарят свободно със стоящите до тях.

 

Помислете за начини, с които да улесните общуването на гостите един с друг. Ще бъде добре да създадете лаундж пространство, където те да могат да поприказват и да се насладят на доброто си настроение след вечеря.

 
 

ЛЮБИМИТЕ ДЕТАЙЛИ НА СВАТБЕНИТЕ АГЕНТИ ЗА СВАТБИ В ТЕСЕН КРЪГ

 

 

 
 

Направете всичко "твърде лично". Поставете на всяко място на масата ръчно написани менюта поставете табло със снимки на младото семейство с всеки един от гостите от времето преди сватбата, поставете цветчета към всяка картичка с имената на гостите.

 

Покрийте масата с изобилие от пищни венци от цветя и свещи и не забравяйте луксозните ленени покривки, които наистина подобряват неописуемо вида на масите.

 

Подарете на всеки от гостите си незабравимото чувство на личното отношение, поднасяйки различен комплимент към ястието на всеки. Осигурете нежна жива музика по време на хранене или поставете персонализирана бележка до всеки от гостите върху празните чинии.

 

Вместо да разположите няколко маси, по-добре проведете вечерята на една дълга маса или на маса във формата на U, която ще накара всеки да се чувства като част от едно голямо семейство.

Кои са основните въпроси, които трябва да зададем когато избираме локация за сватбената почерпка?

прочети още

Всички булки знаят, че сватбените снимки са една от най-важните части от сватбения ден. Ето затова е важно да разполагате със списък на задължителните фотографии. Това са спомените, на които ще се наслаждавате завинаги...

прочети още