Сватбената локация - въпроси и отговори

Сватбената локация - въпроси и отговори
28 април 2022

Кои са основните въпроси, които трябва да зададем когато избираме локация за сватбената почерпка?

 

Решихте да се ожените, дотук добре! Избрахте датата и мястото, обсъдихте кого да поканите, но къде може да се проведе сватбеното тържество? Според вашите изисквания и вкус има широк избор от различни локации, които да послужат за почерпка на Вашите гости и за провеждане на сватбения банкет, независимо дали той ще бъде в тесен семеен кръг или ще вдигнете голям и запомнящ се купон в чест на Вашата любов! Локациите биха могли да бъдат ресторант, зала за събития, хотел-ресторант, градина, плаж, гора, шато или старинен замък. Можете да изберете да проведете тържеството си в града, в който живеете или извън него, но и в двата случая при подписване на договор за услугата следва да зададете някои основни въпроси.

Когато изберете локация следва да започнете с уточняването на конкретните параметри на събитието - дата, час и приблизителен брой гости. От съществено значение е да уточните тези детайли още при първото запитване за резервация.

След като от локацията отговорят положително, имат възможност да организират Вашия празник и ви предложат подходящи ценови условия за това, започва по-съществената част от организацията.

 

Избор на меню и напитки

 

След като посочите ориентировъчен брой гости на тържеството изискайте от локацията да предложат няколко варианта на меню за празника ви - основно, веган, детско или друго според Вашите нужди. Ако някои ястия в предложените варианти не Ви допадат, а имате други идеи, обсъдете ги с представителя на локацията, за да стигнете до вариант на меню, който Ви устройва. Обсъдете напитките, които ще включва менюто, както и допълнителните поръчки - дали гостите ще заплащат за тях или Вие ще поемете цялостния разход по сватбената почерпка.
Повечето от младоженците избират да предложат някакъв вид “служебно меню” на контрагентите си (DJ, водещ, оркестър, фотограф, видеооператор, аниматор и тн). Обсъдете какви варианти могат да Ви предложат от локацията - вероятно менюто ще е различно от това на гостите, а вероятно ще включва по-малко компоненти, отново е въпрос на уточняване.

 

Дегустация

 

Обикновено в предложения пакет услуги се включва дегустация на основното меню. Важно е да уточните дали дегустацията е на пълния грамаж на официалното празнично меню, дали се заплаща, колко броя менюта включва и кога може да се осъществи. Понякога включеното меню за дегустация е само едно, а в други случаи са няколко.

 

Welcome drink

 

Питието за посрещане на гостите може да бъде организирано и проведено в предверието на залата или в градината на ресторанта. Обикновено обхваща времето преди влизането в ресторанта - по време на фотосесията на младоженците или веднага след провеждането на изнесен ритуал за сключване на брак. Напитките и почерпката на него обикновено са леки и включват шампанско или друго пенливо или плодово вино, дребни сладки или солени хапки, плодове, ядки.

 

Такса “бушон”

 

Обикновено в ресторанта можете да внесете свой собствен алкохол срещу съответно заплащане. Внасянето на алкохол се таксува с т.нар. такса “бушон”, която или е конкретна сума, която изискват от ресторанта за цялостното обслужване (изстудяване на бутилките и сервиране на съответното количество питиета) или се таксуват броя отворени бутилки и следва да заплатите само за тях, а да си получите обратно неотворените такива след тържеството. Ако закупувате алкохол от по-голям магазин или склад можете да се договорите, в случай, че останат повече неотворени бутилки, които не са ви необходими - да ги върнете. Всичко е въпрос на договореност между съответните страни.

 

Такса “overtime”

 

След предварително договорения краен час на сватбеното тържество повечето ресторанти изискват заплащане на такса за експлоатиране на локацията след уговорения час. Заплащането може да бъде на час или да е конкретна сума, независимо колко време след крайния час продължи празника.

 

Избор на посуда, топли напитки, облекло и други

 

При договаряне на условията с представител на локацията можете да предявите изискванията си за вид посуда, който да бъде използван за Вашето тържество. Можете да изберете високи или ниски чаши, цвят на приборите и покривките, вид салфетки, чинии и комплектни прибори, които Ви допадат според наличността в ресторанта. Разбира се, спокойно можете да попитате и за вида и облеклото на обслужващия персонал - в какъв състав е, колко гости ще бъдат обслужвани от един сервитьор, мъже или жени са те, какво е работното им облекло.
Също така, добре е да помислите да включите кафе или други топли напитки в сватбеното меню.
Не на последно място, освен обема гости, който може да поеме залата за празника Ви, попитайте и за сервизните помещения - дали локацията разполага с гардероб и достатъчен брой тоалетни, за да не се образуват опашки и гостите Ви да пропуснат част от сватбения купон в чакане отвън.

 

Декорация, обслужване и схема на настаняване

 

Договорете подходящата декорация с представител на локацията и сватбения си агент, ако сте наели такъв. Кога и как може да се организира изготвянето й, помислете за предварителната поддръжка на материите и цветята (гладене и оформяне), дали декорацията ще се извърши преди или след аранжиране на масите за хранене.
Също така се погрижете за съхранението и обслужването на сватбената торта, в случай, че тя не е предоставена от самата локация - къде и как ще бъде съхранена, изнесена, разрязана и сервирана.
Обсъдете и мястото на DJ и/или оркестър, така че да не възпрепятстват свободното движение на сервитьорите, както и осветлението по време на тържеството (в случай, че е приглушено може би следва да съобщите това на фотографа и видеографа си, за да могат те да си предвидят друго и да свършат коректно това, което се очаква от тях, а именно - да получите красиви кадри и вечен спомен от най-важния си ден).
След като уточните с представител на локацията какви маси и тип настаняване на гостите могат да Ви предложат, и след като вече имате окончателния брой гости на тържеството си, изгответе, заедно схема на масите и настаняването. Не забравяйте да предоставите на сватбения си агент схемата, тейбъл и плейс картичките, с които определяте разположението на масите в ресторанта, техните номера или имена и кой гост на коя маса и на кое място ще седи. Ако разполагате и с табло за настаняване погрижете се то да е поставено на видно място до входа на локацията, за да помогнете на гостите си да се ориентират за местата си.

 

Плащане

 

Предварително уточнете с представител на локацията кога и как ще се извърши разплащането - в какъв размер е депозитът, ако такъв е предвиден, кога става неговото заплащане и кога и как ще се извърши окончателното плащане по това основно перо от сватбените разходи. Задължително подпишете договор, нека вътре имате описан всеки един детайл, който вече сте уточнили с локацията, за да няма изненади и неприятни емоции в Големия ден!

 

 

Както сами можете да се убедите, детайлите, които следва да бъдат обсъдени и уточнени за провеждане на перфектно организарано сватбено тържество наистина са много! Ваш верен спътник може да бъде сватбеният Ви агент, който в процеса на организацията да Ви подсказва за всяка точка и стъпка по стъпка да планирате и организирате идеалния сватбен ден!
А за да си водите необходимите записки и да държите всички детайли под око, можете винаги да носите Сватбен планер Perfect Plan в дамската си чанта и гарантирано няма да пропуснете нито една подробност!

 

Мисълта за събирането на 200 от "най-близките и най-скъпите" Ви роднини и приятели за сватбения ден Ви плаши?

прочети още

Всички булки знаят, че сватбените снимки са една от най-важните части от сватбения ден. Ето затова е важно да разполагате със списък на задължителните фотографии. Това са спомените, на които ще се наслаждавате завинаги...

прочети още